Greșeli de evitat în realizarea unui design pentru print
7 greșeli de evitat când realizați un design pentru print
Realizarea designului pentru print poate fi o provocare pentru începători. Există multe greșeli, ușor de făcut dar care au un impact serios asupra calității produsului final. Având în vedere costurile ridicate de producție a materialului propriu-zis, aceste greșeli realizate în design se pot dovedi de asemenea costisitoare. În continuare vă vom prezenta câteva greșeli comune ale începătorilor și cum acestea pot fi evitate și pentru a vă ajuta să creați un design corect pentru print.
Diferența dintre RGB și CMYK
Cea mai întâlnită greșeală făcută de începători este utilizarea abuzivă a modurilor de culoare RGB și CMYK. RGB (red, green, blue) este un sistem de culoare aditiv unde lumina este folosită pentru a amesteca culorile. Cu cât se folosește mai multă lumină, cu atât culorile devin mai vibrante. Atunci când se lucrează la design digital, de cele mai multe ori se folosește modelul RGB deoarece aceste este modul în care funcționează monitorul. Problema apare atunci când se creează un design pentru print cu modul RGB.
CMYK (cyan, magenta, yellow, black <key>) este un sistem de culoare substractiv unde cernelurile sunt amestecate pentru a crea o gamă de nuanțe diferite. Cu cât amesteci mai multă cerneală, cu atât culoarea devine mai închisă. Spectrul de culori care pot fi produse cu lumină este mult mai mare decât al culorilor pe care le poți obține din cerneală. Astfel, dacă realizați design în RGB vă pot rezuta culori minunate, dar care pur și simplu nu pot fi reproduse în format tipărit (fără cerneluri speciale). Dacă nu realizezi acest lucru devreme, vei avea o surpriză când printul tău va fi gata.
Aveți grijă la valoarea culorilor CMYK
Am vorbit deja despre cum modelul de cloare CMYK devine mai închis pe măsură ce este adăugată mai multă cerneală. În procesul de imprimare, acest lucru se face cu ajutorul unei prese de imprimare litografiere offset (sau o imprimantă digitală pentru tiraje mici). Această mașină stabilește o acoperire a celor patru cerneluri, cyan, magenta, galben și negru pe aceeași suprafață de hârtie pentru a suprapune cerneluri și pentru a crea o gamă mult mai largă de culori. Niște ecrane mici determină câtă cerneală din fiecare culoare este aplicată pentru imprimare.
Trebuie să țineți cont de faptul că aceste culori care utilizează cantități mari de cyan, magenta, galben și negru vor deveni rapid suprasaturate și orice valoare totală care depășește 280% acoperire ca vrea un print muddy și set off (când cerneală rămâne umedă și se face transferul de la o foaie la alta). Aplicațiile pe calculator pot realiza simulări pentru a vedea cum va arăta culoarea, dar, în realitate, printul va avea întotdeauna culori mai închise decât designul original.
Folosind amestecuri de mai multe cerneluri, rezultatul va avea, de asemenea, un potențial de neclaritate. În cazul în care cele patru plăci C, M, Y & K sunt ușor nealiniate, textul va apărea neclar, blurat și dificil de citit. Textele clare pot fi create folosind o singură valoare a culorii., 100%K (negru).
Nu utilizați negru în Photoshop
Deschideți Photoshop și apăsați tasta D pentru a reseta valorile implicite din prim-plan și din fundal. Selectați negru. Veți observa că valorile CMYK din care este realizată culoarea este 75% cyan, 68% magenta, 67% galben și 90% negru (300% acoperire totală). Asta înseamnă foarte multă cerneală
pusă pe hârtie. Întotdeauna setați manual negrul în mod corespunzător. Acest lucru ar putea fi 0, 0, 0, 100 pentru negrul clar pentru text. Acesta nu arată foarte bine când este utilizat ca o culoare de fundal pentru că arată mai mult ca un gri închis, decât negru. În schimb, se poate opta pentru un „negru bogat”, la care există mai multe recomandări, dar 50, 40, 40, 100 este cea mai populară alegere.
Fiți atenți la fonturile și liniile de greutate pe care le folosiți
Acele ecrane cu semitonuri controlează câtă cerneală este plasată pe hârtie prin presa de imprimare. Acestea lucrează simplu, folosind o densitate mai mică formată din puncte în zonele care nu au nevoie de o acoperire mare. Problema este că se pierd detaliile când încercați să le faceți prea mici. O limită de mărime a textului este de 6pt, dar totul depinde de stilul fontului tău. Fontul Helvetica Ultra Light va dispărea probabil dacă este realizat la dimensiuni foarte mari, din cauza liniilor super fine ale scrisului. Gândiți-vă la acest lucru în momentul în care setați orice mic detaliu al graficii pentru print.
Setați corect rezoluția
Pe computer, rezoluția modifică doar dimensiunea fizică a imaginii pe ecran, în timp ce rezoluția de imprimare determină claritatea designului printului. 72dpi este cifra obișnuită pentru imagini web, dar în print 300 dpi este standard. Cu cât mai multe puncte și pixeli puneți în fiecare inch, cu atât detaliile imaginii vor fi mai clare.
Asigurați-vă că tot ce ați lucrat este creat la 300dpi, asta include tpate imaginile și fotografiile. Dacă puneți o imagine de 72dpi într-o imagine de 300 dpi, aceasta va apărea minusculă deoarece va fi redimensionată corespunzător. Veți avea nevoie de imagini la 300dpi pentru a crea un document compact, astfel că imaginile luate de pe web nu se vor potrivi în acest tipar.
Nu veți putea scala rezoluția unui design, astfel, asigurați-vă că dimensiunea documentului este corectă pentru a evita începerea de la zero a unui nou produs.
Nu uitați de bleed
Rezoluția nu este singurul aspect crucial atunci când vine vorba de realizarea unui document pentru print. Veți avea nevoie, de asemenea, de bleed-uri de tăiere. Bleed-ul este o marjă suplimentară adăugată în jurul marginii designului dvs. Acest lucru permite tăierea inexactităților ușoare, astfel, tăind printul în funcție de bleed, se vor evita dungile albe lăsate pe hârtie de-a lungul marginii tipăriturii.
La final, verificați încă o dată documentul și recitiți scrisul
Există, bineînțeles, erori în scriere. Repararea greșelilor pe net este simplă, dar gândiți-vă cum ar fi dacă o eroare ar apărea pe toate cele 5000 de printuri pe care vreți să le realizați. Greșeala în print nu poate fi remediată, astfel, luați-vă timp pentru a verifica în final produsul.